Téma měsíce srpna 2010

Téma měsíce: Duchovní život a politika

17. 8. 2010 11:37
Rubrika: CSA | Štítky: duchovní život , z jedné vlny

Třetím dnem pokračuje Celostátní setkání animátorů v Kroměříži, které je zaměřené na oblast duchovního života. Účastníci setkání mohli včera v rámci programu navštívit různé tematické bloky. Jedním z nich byla i přednáška Věry Luxové zabývající se politikou a občanskou angažovaností křesťanů. O tom, jak je možné propojit politiku s duchovním životem, se můžete dočíst v následujících řádcích.

V letošním roce máme jedny volby už za sebou a další nás čekají na podzim. Budou to volby komunální, a v některých obvodech i volby senátní. Cítím, že je velmi důležité si uvědomit, že jako křesťané máme odpovědnost za utváření prostředí, ve kterém žijeme. Dokonce se od nás žádá "být solí země". Už jen životem, prací, jednáním v místě, kde žijeme, se projevuje naše občanská angažovanost, o které hovoří encyklika Christifideles laici: „Laikové jsou "povoláni" od Boha, aby vykonávali své povinnosti v duchu evangelia a tímto způsobem se podíleli - jako kvas, který pracuje uvnitř - na posvěcení světa tím, že druhým lidem hlásají Krista především svědectvím svého života a žárem své víry, naděje a lásky."

Jestliže máme být jako kvas, je naší povinností podílet se na všech oblastech života. Je to angažovanost pro společnost v místě, kde žijeme, angažovanost politická, angažovanost v práci i v různých spolcích. Důležitým aspektem křesťanského života je láska. Jako křesťané tím, že milujeme Boha nade vše, milujeme bližního, a tato láska je bratrská. Dá se vyjádřit jednoduše, znamená sloužit bratru. Vyjadřuje pozitivní jednání. Znamená myslet na druhého, na jeho dobro. Jestliže takto jednáme, veškeré naše působení v jakémkoli lidském oboru se samo o sobě stává morálním. Ostatně Ježíš učil, že celý morální zákon je obsažen v lásce k Bohu a v lásce k bližnímu. Tato bratrská láska by se intenzivně měla žít v sociálním aspektu života, a to proto, že jsme součástí lidstva. Takto žitou láskou se všechny lidské záležitosti nebo činnosti stávají novými. Je zapotřebí, abychom my jako křesťané svým autentickým životem obnovovali lidský život ve všech jeho oblastech. Jde o vtělení křesťanství do života společnosti.

Co se týče lidí, kteří vykonávají veřejné funkce, měli by je vykonávat v zájmu a ve prospěch lidí této země, a ne ve prospěch svůj či někoho jiného.

Často se říká, že politika je špinavá. Nemyslím si to. Může, ale nemusí být. Záleží jen na nás, jak dáváme pozor nejen na to, co politici říkají a k čemu se hlásí, ale také, jak se chovají a jaký mají vztah k mravním a duchovním hodnotám i k církvi. Má se křesťan angažovat v politice? Určitě ano. Křesťan by se měl ze své podstaty a poslání lásky k bližnímu zajímat o věci veřejné i aktivně. Nejen rozlišovat mezi dobrým a zlým, ale sám se snažit to dobré vytvářet.

Věra Luxová

Zobrazeno 1408×

Komentáře

MiroslavKratochvíl

<a href="http://res.claritatis.cz/zpravy/z-domova/posledn-ance-lidovc/4008" target="_blank">http://res.claritatis.cz/zpravy/z-domova/posledn-ance-lidovc/4008</a><br />
Oblíbený pak byl jakýsi křesťanský alibismus, který krásně předvedla Zuzana Roithová: "Jako křesťanský politik ani jako žena s potraty nesouhlasím. Na druhou stranu si myslím, že nyní platná pravidla není třeba upravovat." A ještě lépe Věra Luxová: "Je to věc, která je osobním rozhodnutím každé ženy. Za sebe musím říct, že je to věc, která je pro moji rodinu nepřípustná." Neboli, veřejně se svého křesťanství vzdát, ale před dobrými křesťanskými lidoveckými voliči se bít ve svá křesťanská prsa. Jako Jiří Čunek: "...s církvemi máme společného jen to, že někteří naši členové chodí do kostela."

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio